ok. 130 min.
Czas przygotowania
377 kcal
Ilość kalorii
4 chleby
Liczba porcji

Używając mieszanki „Grainstick” w łatwy sposób upieczesz pyszny, pachnący chleb z chrupiącą skórką. Do mieszanki należy dodać jedynie drożdże i wodę oraz trzymać się prostej instrukcji przygotowania, aby samodzielnie upiec pyszny chleb.
Odpowiednio dobrane składniki, czas wyrastania oraz temperatura pieczenia gwarantują, że bochenek chleba, który wyjmiesz z piekarnika będzie idealnie wypieczony i pyszny.
W składzie chleba jest zawarty słonecznik, siemię lniane, płatki żytnie i owsiane. Mieszanka charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika.

Chleb łatwo się kroi oraz długo zachowuje świeżość.

Mieszanka idealnie nadaje się do użycia w profesjonalnych kuchniach HeReCa i półprofesjonalnych kuchniach pensjonatów.

Skład: Mąka PSZENNA (49,9%); płatki OWSIANE (15,4%); ziarno siemienia lnianego (11,6%); ziarno słonecznika (9%); kiełki ŻYTNIE zesłodowane; błonniki w tym błonnik PSZENNY; sól; częściowo odtłuszczone siemię lniane w proszku; środek do przetwarzania mąki: enzymy (oksydaza glukozowa, alfa-amylasa, hemicelulaza).

Może zawierać jaja, soję, mleko, seler i gorczycę.

  • Grainstick
  • Grainstick
  • Grainstick
  • Grainstick
  • Grainstick
  • Grainstick
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1582kJ / 377 kcal
Tłuszcz: 10,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g
Węglowodany: 51,8 g
w tym cukry: 1,8 g
Błonnik: 11,0 g
Białko: 12,6 g
Sól: 1,5 g

POTRZEBUJESZ

  • mieszanka do wypieku chleba 500 g
  • woda 350 ml
  • suche drożdże 6 g lub świeże 15 g
  • olej do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • naczynie z wodą, które wstawisz do piekarnika
  • formę do wypieku chleba

KROK 1
Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 350 ml wody (temperatura pokojowa). Dodaj 6 g suchych lub 15 g świeżych drożdży.

KROK 2
Wszystkie surowce wyrabiaj na wolnych obrotach przy użyciu mieszadła typu hak do połączenia wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.

KROK 3
Po 20 minutach ciasto uformuj w podłużny wałek, podziel na dwie porcje, włóż do form wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 50 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Przed włożeniem do pieca możesz naciąć wierzch ciasta nożem, aby zapobiec niekontrolowanemu pęknięciu. Ciasto możesz też skropić zimną wodą, aby skórka była bardziej chrupiąca.

KROK 4 
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół) lub (180-200⁰C z termoobiegiem) i piecz przez 40-50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.

KROK 5
Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.