Chleb ze słodem

Mieszanka Piekarnicza Chleb ze słodem
ok. 130 min.
Czas przygotowania
362 kcal
Ilość kalorii
4 chleby
Liczba porcji

Używając mieszanki „Chleb ze słodem” w łatwy sposób upieczesz pyszny, pachnący chleb z chrupiącą skórką. Do mieszanki należy dodać jedynie drożdże i wodę oraz trzymać się prostej instrukcji przygotowania.
Odpowiednio dobrane składniki, czas wyrastania oraz temperatura pieczenia gwarantują, że bochenek chleba, który wyjmiesz z piekarnika będzie idealnie wypieczony i pyszny.
Słód nada mu przyjemny i apetyczny zlocisty kolor. Naturalnie przyciemniona chrupiaca skórka bochenka chleba zapewnia wyjątkowy wyglad.

Chleb łatwo się kroi oraz długo zachowuje świeżość.

Mieszanka idealnie nadaje się do użycia w profesjonalnych kuchniach HoReCa i półprofesjonalnych kuchniach pensjonatów.

Skład: mąki: PSZENNA (67,6%), ŻYTNIA (10%); słonecznik; siemię lniane; cukier; sól; stabilizator E412; zakwas ŻYTNI (mielone pełne ziarno ŻYTA, kultury starterowe; fermentowany słód ŻYTNI (ŻYTO, woda) (0,93%); emulgator E472e; środki do przetwarzania mąki: E300, enzymy: ksylanaza, alfa-amylaza, celulaza, transglutaminaza, amylaza maltogenna.

Może zawierać jaja, soję, mleko, seler i gorczycę.

  • Chleb ze słodem
  • Chleb ze słodem
  • Chleb ze słodem
  • Chleb ze słodem
  • Chleb ze słodem
  • Chleb ze słodem
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1529kJ / 362 kcal
Tłuszcz: 7,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g
Węglowodany: 60,6 g
w tym cukry: 5,5 g
Błonnik: 5,7 g
Białko: 11,3 g
Sól: 2,3g

POTRZEBUJESZ

  • mieszanka do wypieku chleba 500 g
  • woda 310 ml
  • suche drożdże 6 g lub świeże 15 g
  • olej do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • naczynie z wodą, które wstawisz do piekarnika
  • formę do wypieku chleba

KROK 1
Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 310 ml wody (temperatura pokojowa). Dodaj 6 g suchych lub 15 g świeżych drożdży.

KROK 2
Wszystkie surowce wyrabiaj na wolnych obrotach przy użyciu mieszadła typu hak do połączenia wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.

KROK 3
Po 20 minutach ciasto uformuj w podłużny wałek, podziel na dwie porcje, włóż do form wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 50 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Przed włożeniem do pieca możesz naciąć wierzch ciasta nożem, aby zapobiec niekontrolowanemu pęknięciu. Ciasto możesz też skropić zimną wodą, aby skórka była bardziej chrupiąca.

KROK 4 
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół) lub (180-200⁰C z termoobiegiem)  i piecz przez 40-50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.

KROK 5
Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.