Chleb tostowy

Mieszanka Piekarnicza Chleb tostowy
130 minut
Czas przygotowania
337 kcal
Ilość kalorii
4 chleby
Liczba porcji

Używając mieszanki „Chleb tostowy” w łatwy sposób upieczesz, pyszny pachnący chleb. Do mieszanki należy dodać jedynie drożdże, margarynę i wodę oraz trzymać się prostej instrukcji przygotowania, aby samodzielnie upiec domowy chleb. Odpowiednio dobrane składniki, czas wyrastania oraz temperatura pieczenia gwarantują, że bochenek chleba, który wyjmiesz z piekarnika będzie idealnie wypieczony i pyszny. Mieszanka powoduje, że miękisz będzie wilgotny, miękki i elastyczny. Z pewnością będzie doskonałą podstawą każdego śniadania.

Chleb łatwo się kroi oraz długo zachowuje świeżość.

Mieszanka idealnie nadaje się do użycia w profesjonalnych kuchniach HoReCa lub w półprofesjonalnych kuchniach pensjonatów.

Skład: mąka pszenna 92,2%; cukier, sól; błonnik pszenny; gluten pszenny; mleko w proszku; aromat; emulgatorE472e; substancja zagęszczająca E412; środek do przetwarzania mąki: E300.

Może zawierać jaja, soję, mleko, seler i gorczycę.

  • Chleb tostowy
  • Chleb tostowy
  • Chleb tostowy
  • Chleb tostowy
  • Chleb tostowy
  • Chleb tostowy
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1429 kJ / 337 kcal
Tłuszcz: 1,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 68,9 g
w tym cukry: 5,1 g
Białko: 10,6 g
Sól: 1,7 g

POTRZEBUJESZ

  • mieszanka do wypieku chleba 500 g
  • woda 270 ml
  • miękka margaryna 25 g
  • suche drożdże 5 g lub świeże 12 g
  • olej do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • naczynie z wodą, które wstawisz do piekarnika
  • formę do wypieku chleba

KROK 1
Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 270 ml wody (temperatura pokojowa) i dodaj 25 g miękkiej margaryny. Dodaj 5 g suchych lub 12 g świeżych drożdży.

KROK 2
Wszystkie surowce wyrabiaj na wolnych obrotach przy użyciu mieszadła typu hak do połączenia wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.

KROK 3
Po 20 minutach ciasto uformuj w podłużny wałek, podziel na dwie porcje, włóż do form wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 50 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Przed włożeniem do pieca możesz naciąć wierzch ciasta nożem, aby zapobiec niekontrolowanemu pęknięciu. Ciasto możesz też skropić zimną wodą, aby skórka była bardziej chrupiąca.

KROK 4 
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół) lub (180-200⁰C z termoobiegiem) i piecz przez 25-35 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.

KROK 5
Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.