Chleb Gladiator

Mieszanka Piekarnicza Chleb Gladiator
ok. 130 min.
Czas przygotowania
378 kcal
Ilość kalorii
4 chleby
Liczba porcji

Używając mieszanki „Chleb Gladiator” w łatwy sposób upieczesz pyszny, pachnący chleb z chrupiącą skórką. Chleb jest bogaty w dużą ilość ziaren i błonnik.
Do mieszanki należy dodać jedynie drożdże i wodę oraz trzymać się prostej instrukcji przygotowania, aby samodzielnie upiec domowy chleb.
Odpowiednio dobrane składniki, czas wyrastania oraz temperatura pieczenia gwarantują, że bochenek chleba, który wyjmiesz z piekarnika będzie idealnie wypieczony i pyszny. Siemię lniane dodane do mieszanki stanowi dodatkowe źródło kwasów Omega.

Chleb łatwo się kroi oraz długo zachowuje świeżość.

Mieszanka idealnie nadaje się do użycia w warunkach domowych oraz do użycia w profesjonalnych kuchniach HoReCa lub półprofesjonalnych kuchniach pensjonatów.

Skład: mąki: PSZENNA (46,6%), ŻYTNIA (15%); ziarno siemienia lnianego; nasiona słonecznika; błonniki (w tym PSZENNY); serwatka w proszku (z MLEKA); gluten PSZENNY; częściowo odtłuszczone siemię lniane w proszku; sól; skrobia PSZENNA; zakwas ŻYTNI suchy (mielone pełne ziarno ŻYTA, kultury starterowe); słód JĘCZMIENNY karmelowy; środki do przetwarzania mąki: E300, preparat enzymatyczny (mąka PSZENNA, alfa amylaza, ksylanaza, maltodekstryna, olej słonecznikowy), ksylanaza (zawiera mąkę PSZENNĄ), lipaza (zawiera mąkę PSZENNĄ), alfa amylaza (zawiera mąkę PSZENNĄ), oksydaza glukozowa (zawiera mąkę PSZENNĄ).

Może zawierać jaja, soję, mleko, seler i gorczycę.

  • Chleb Gladiator
  • Chleb Gladiator
  • Chleb Gladiator
  • Chleb Gladiator
  • Chleb Gladiator
  • Chleb Gladiator
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1589kJ / 378 kcal
Tłuszcz: 11,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g
Węglowodany: 49 g
w tym cukry: 3,9 g
Błonnik: 11,1 g
Białko: 13,5 g
Sól: 2,0 g

POTRZEBUJESZ

  • mieszanka do wypieku chleba 500 g
  • woda 360 ml
  • suche drożdże 6 g lub świeże 15 g
  • olej do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • naczynie z wodą, które wstawisz do piekarnika
  • formę do wypieku chleba

KROK 1
Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 360 ml wody (temperatura pokojowa). Dodaj 6 g suchych lub 15 g świeżych drożdży.

KROK 2
Wszystkie surowce wyrabiaj na wolnych obrotach przy użyciu mieszadła typu hak do połączenia wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.

KROK 3
Po 20 minutach ciasto uformuj w podłużny wałek, podziel na dwie porcje, włóż do form wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 50 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Przed włożeniem do pieca możesz naciąć wierzch ciasta nożem, aby zapobiec niekontrolowanemu pęknięciu. Ciasto możesz też skropić zimną wodą, aby skórka była bardziej chrupiąca.

KROK 4 
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół) lub (180-200⁰C z termoobiegiem) i piecz przez 40-50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.

KROK 5
Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.