Chleb 3 Błonniki

Mieszanka Piekarnicza Chleb 3 Błonniki
ok. 130 min.
Czas przygotowania
352 kcal
Ilość kalorii
4 chleby
Liczba porcji

Używając mieszanki „Chleb 3 błonniki” w łatwy sposób upieczesz pyszny, pachnący chleb. Uzyska on chrupiącą, złocistą skórkę i delikatny miękisz o naturalnej świeżości.
Do mieszanki należy dodać jedynie drożdże i wodę oraz trzymać się prostej instrukcji przygotowania, aby samodzielnie upiec domowy chleb. Odpowiednio dobrane składniki, czas wyrastania oraz temperatura pieczenia gwarantują, że bochenek chleba, który wyjmiesz z piekarnika będzie idealnie wypieczony i pyszny.
Mieszankę wyróżnia duża zawartość błonnika, a także unikatowy smak i aromat.

Chleb łatwo się kroi oraz długo zachowuje świeżość.

Mieszanka idealnie nadaje się do użycia w warunkach domowych oraz do użycia w profesjonalnych kuchniach HoReCa lub niewielkich kuchniach pensjonatów

Skład: mąki: PSZENNA (63,4%), ŻYTNIA (15,8%); ziarno słonecznika; błonniki (5,52%): OWSIANY, jabłkowy, grochowy; ziarno siemienia lnianego; sól; zakwas ŻYTNI (mielone pełne ziarno ŻYTA, kultury starterowe); substancja zagęszczajaca E412; emulgator E472e; środki do przetwarzania mąki: E300, enzymy: hemicelulaza, lipaza, oksydaza glukozowa, alfa-amylaza.

Może zawierać jaja, soję, mleko, seler i gorczycę.

  • Chleb 3 Błonniki
  • Chleb 3 Błonniki
  • Chleb 3 Błonniki
  • Chleb 3 Błonniki
  • Chleb 3 Błonniki
  • Chleb 3 Błonniki
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1484kJ / 352 kcal
Tłuszcz: 6,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
Węglowodany: 59,1 g
w tym cukry: 2,6 g
Błonnik: 8,2 g
Białko: 10,7 g
Sól: 2,2 g

POTRZEBUJESZ

  • mieszanka do wypieku chleba: 500 g
  • woda: 325 ml
  • suche drożdże: 6 g lub świeże 15 g
  • olej do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • naczynie z wodą, które wstawisz do piekarnika
  • formę do wypieku chleba

KROK 1
Do miski wsyp 500 g mieszanki do wypieku chleba i wlej 325 ml wody (temperatura pokojowa).
Dodaj 6 g suchych lub 15 g świeżych drożdży.

KROK 2
Wszystkie surowce wyrabiaj na wolnych obrotach przy użyciu mieszadła typu hak do połączenia wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.

KROK 3
Po 20 minutach ciasto uformuj w podłużny wałek, podziel na dwie porcje, włóż do form wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 50 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości).
Przed włożeniem do pieca możesz naciąć wierzch ciasta nożem, aby zapobiec niekontrolowanemu pęknięciu.
Ciasto możesz też skropić zimną wodą, aby skórka była bardziej chrupiąca.

KROK 4 
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (200-220⁰C góra/dół) lub (180-200⁰C z termoobiegiem) i piecz przez 40-50 minut.
Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku wstaw równocześnie naczynie z gorącą wodą i wyjmij je w połowie czasu pieczenia.

KROK 5
Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.