ok. 60 min.
Czas przygotowania
365 kcal
Ilość kalorii
4
Liczba porcji

Używając mieszanki „Babka Cytrynka” w łatwy sposób upieczesz pyszne, pachnące świeżymi cytrynami ciasto.
Do mieszanki należy dodać jedynie jaja, olej i wodę oraz trzymać się prostej instrukcji przygotowania, aby samodzielnie upiec pyszną domową babkę cytrynową. Odpowiednio dobrane składniki oraz temperatura pieczenia gwarantują, że ciasto, który wyjmiesz z piekarnika będzie wilgotne, idealnie wypieczone i pyszne. Mieszankę wyróżnia unikatowy smak i aromat.

Ciasto łatwo się kroi oraz długo zachowuje świeżość.

Mieszanka idealnie nadaje się do użycia w profesjonalnych kuchniach HoReCa: Hotelach, restauracjach oraz w kuchniach Małej Gastronomii.

Skład: Mąka PSZENNA; cukier; skrobia, emulgatory: E475, E471; skrobia pszenna; skrobia modyfikowana; aromaty; substancje spulchniające: E450, E500; błonnik pszenny; sól; stabilizator E415; barwnik E160a.

Może zawierać jaja, soję, mleko, seler i gorczycę.

  • Babka Cytrynka
  • Babka Cytrynka
  • Babka Cytrynka
  • Babka Cytrynka
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1548 kJ / 365 kcal
Tłuszcz: 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g
Węglowodany: 81,2 g
w tym cukry: 40,0 g
Błonnik: 2,0 g
Białko: 4,3g
Sól: 1,3 g

PRZYGOTUJ: 

  • 500 g mieszanki Babka Cytrynka
  • 4 średnie jaja
  • 240 ml oleju
  • 50 ml wody 

PRZYGOTOWANIE CIASTA: 
Połącz wszystkie składniki i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

NAKŁADANIE DO FORMY: 
Formę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy do połowy jej wysokości. 

PIECZENIE: 
Wstaw formę do gorącego piekarnika na środkowy poziom (180ºC) góra-dół, a nastepnie piecz 40 minut do suchego patyczka. 

DEKOROWANIE: 
Upieczone ciasto wyjmij z formy. Po wystygnięciu udekoruj według uznania.